Դեղձի, խնձորի և ելակի պյուրե

peach apple strawberry– 1 խնձոր` մաքրած, կլպած և կտրատած փոքր կտորների
– 1 հասած դեղձ` կլպած, կորիզը հանած և կտրատած փոքր կտորների
– 75գ ելակ` կիսած

Խաշեք խնձորը մի փոքր ջրի հետ մոտ 4 րոպե: Ավելացրեք դեղձը և ելակը և շարունակեք եփել ևս 3 րոպե: Հարեք բլենդերում: (2 չափաբաժին)

 

Ոսպ

lentilsՈսպը հանդիսանում է սպիտակուցի աղբյուր: Նրանք նույնպես պարունակում են երկաթ որը շատ կարևոր է երեխայի ուղեղի զարգացման համար 6 ամսականից մինչև 2 տարեկան հատվածում: Ոսպը կարող է լինել դժվարամարս երեխաների համար, դրա համար այն պետք է մատուցել բանջարեղենների հետ: Այս պյուրեն կարող է նույնպես դառնալ սուպ եթե ավելացնեք ավելի շատ արգանակ:

 

– 1/2 փոքր սոխ
– 100գ գազար` կլպած և կտրատած
– 15գ քարաուզի պոչիկի հատվածը
– 50գ ոսպ
– 200գ քաղցր կամ սովորական կարտոֆիլ
– 400գ բանջարեղենի արգանակա կամ ջուր
– 1 ճաշի գդալ բուսական ձեթ

Ձեթի մեջ տապակեք սոխը, գազարը և քարաուզը մոտ 5 րոպե կամ մինչև փափկելը: Ավելացրեք ոսպը, կարտոֆիլը և արգանակը: Հասցրեք եռման, հետո իջացրեք ջերմությունը և շարունակեք եփել մարմանդ կրակի վրա մոտ 20 րոպե կամ մինչև ոսպի փափկելը: Հարեք բլենդերում: (8 չափաբաժին)

Լոլիկը, ծաղկակաղամբը և գազարը ռեհանի հետ

tomato cauliflower carrot– 125գ գազար` կլպած և կտրատած
– 100գ ծաղկակաղամբ
25գ կարագ
– 200գ լոլիկ` կլեպը ը կորիզները հանած և կտրատած
– 2-3 ռեհանի կամ բազիլիկի տերև
– 50գ չեդդար կամ այլ հալվող պանիր` քերած

 

Դրեք գազարը եռման ջրի մեջ և եփեք մարմանդ կրակի վրա մոտ 10 րոպե: Ավելացրեք ծաղկակաղամբը և եփեք ևս 8 րոպե` ավելացնելով ջուր եթե հարկաոր լինի: Այդ ընթացքում հալացրեք կարագը և տապակեք լոլիկը մինչև փափկելը: Ավելացրեք ռեհանը և պանիրը, եփեք մինչև փափկելը: Քամեք գազարը և ծաղկակաղամբը: Հարեք բոլոր բաղադրիչները միասին բլենդերում` ավելացնելով 3 ճաշի գդալ ջրից որտեղ բանջարեղենները եփել են:  (4 չափաբաժին)

 

Ծաղկակաղամբը պանիրով

cauliflower with cheese– 200գ ծաղկակաղամբ

Պանիրի սոուս

– 15գ կարագ
– 1 ճաշի գդալ ալյուր
– 150մլ կաթ
– 50գ պանիր`քերած – չեդար, գուդա կամ մեկ ալյ հալվող պանիր

 

Լվացեք ծաղկակաղամբը, բաժանեք փոքր մասերի և շոգեխաշեք 10 րոպե կամ եփեք եռման ջրի մեջ մինչև փափկելը: Այդ ընտացքում մեկ այլ կաթսայի մեջ հալացրեք կարագը, ավելացրեք ալյուրը և խառնեք: Խառնելով ավելացրեք կաթը և շարունակեք խառնելը մինչև սոուսը պնդանա: Ավելացրեք քերած պանիրը և խառնեք մինչև այն հալվի: Ավելացրեք ծաղկակաղամբը և հարեք բլենդերում կամ տրորեք պատառաքաղով ավելի մեծ երեխաների համար:  (6 չափաբաժին)

Դդմիկը և կարտոֆիլը պանիրով

potato zucchini cheese– 1 միջին կարտոֆիլ` կլպած և կտրատած փոքր կտորների
– 200գ դդմիկ
– 15գ կարագ
– 40գ պանրի`քերած – չեդար, գուդա կամ մեկ ալյ հալվող պանիր
– 4 ճաշի գդալ կաթ

Եռացրեք կարտոֆիլը մինչև փափկելը: Շոգեխաշեք կամ եփեք դդմիկը մինչև փափկելը 6-7 րոպե: Քամեք կարտոֆիլը, ավելացրեք պանիրը, խառնեք որ հալվի: Հարեք կարտոֆիլը դդմիկի հետ բլենդերում կամ տրորեք պատառաքաղով ավելի մեծ երեխաների համար:  (6 չափաբաժին)

 

Սոխով և կարտոֆիլով պյուրե

potato onion– 25գ կարագ
– 150գ բուլղարական սոխ կամ հասարակ սոխ կտրատած մանր կտորների
– 250գ կարտոֆիլ
– 300գ հավի կամ բանջարեղենր արգանակ, կամ ջուր

Հալացրեք կարագը և տապակեք սոխը մոտ 5 րոպե: Ավելացրեք կարտոֆիլը և արգանակը: Ծածկեք և եփեք մոտ 12 րոպե մինչև փափկելը: Քամեք բանջարեղենները և հարեք բլենդերում, կամ տրորեք պատառաքաղով` ավելացնելով ջրից որտեղ բանջարեղեննեը եփել են մինչև պյուրե դառնալը:

 

Ձուկը բանջարեղենների հետ պանրի սոուսով

potato fish carrot broccoli– 15գ կարագ
– 60գ սոխ կամ բուլղարական սոխ
– 60գ բրոկկոլր
– 1 միջին չափսի գազար` կլպած և կտրատած փոքր կտորների
– 150գ ձկան ֆիլե
– 150մլ կաթ
– 3 բուրավետ պղպեղ
– 1 դափնու տերև

 

Պանրի սոուս

– 20գ կարագ
– 1 ճաշի գդալ ալյուր
– 45գ պանիր`քերած – չեդար, գուդա կամ մեկ ալյ հալվող պանիր

 

Հալացրեք կարագը և տապակեք սոխը 3 րոպե: Ավելացրեք գազարը, ծածկեք եռման ջրով և եփեք  12 րոպե: Ավելացրեք բրոկկոլրն և եփեք 3-4 րոպե կամ մինչև բանջարեղենր փափկելը:

Այդ ընթացքում, դրեք ձուկը, բուրավետ պղպեղը, դափնու տերևը և կաթը կաթսայի մեջ: Կաթի տաքանալուց հետո եփեք մարմանդ կրակի վրա մոտ 4 րոպե կամ մինչև ձուկը եփի: Քամեք ձուկը, բայց պահեք կաթը որի մեջ ձուկը եփել էր:

Հալացրեք կարագը, ավելացրեք ալյուրը և խառնեք: Փոքր փոքր ավելացրեք կաթը որի մեջ ձուկը եփել էր և շարունակեք եփել մինչև սոուսը պնդանա: Վերցրեք կաթսան կրակի վրայից, ավելացրեք պանիրը և խառնեք որ հալվի:

Քամեք բանջարեղենները և հարեք բլենդերում ձկան և պանրի սոուսի հետ: Եթե բանջարեղենները փափուկ են, կարող եք այս ամեենը տրորել պատառաքաղով:

Ձուկը գազարի և լոլիկի հետ

fish tomato cheese carrot– 250գ գազար
– 150գ ձկան ֆիլե
– կաթ կամ ջուր
– 30գ կարագ
– 2 հասած լոլիկ` կլպած, կորիզները հանած և կտրատած
– 40գ պանիր`քերած – չեդար, գուդա կամ մեկ ալյ հալվող պանիր

 

Շոգեխաշեք գազարը կամ եփեռ եռացող ջրի մեջ մինչև փափկելը, մոտ 15-20 րոպե: Այդ ընթացքում եփեք ձուկը մեկ այլ կաթսայի մեջէ ծածկելով ձուկը կաթով 15գ կարագի հետ: Կաթը եռալուց հետո եփեք մոտ 4 րոպե կամ մինչև ձկան եփելը:

Հալացրեք մնացած կարագը, ավելացրեք լոլիկը և եփեք մինչև լոլիկը փափկի: Վերցրեք կրակի վրայից, ավելացրեք պանիրը և խառնեք որ հալվի: Հարեք բլենդերում գազարը և լիլիկի սոուսը: Ստուգեք որ ձուկը փուշ չունենա, տրորեք պատառաքաղով և խառնեք ձուկը գազարի և լոլիկի խառնուրդի հետ:  Փոքր երեխաների համար կարող եք այս ամենը հարել բլենդերում:  (4 չափաբաժին)

Ձուկը սպանախի հետ պանրի սոուսի մեջ

fish spinach cheese– 225գ ձկան ֆիլե
– 1 դափնու տերև
– մի քանի հատ բուրավետ պղպեղ
– մի փոքր կարագ
– 200գ սպանախ

 

Պանրի սոուսի համար
– 25գ կարագ
– 2 ճաշի գդալ ալուր
– 175մլ կաթ
– 50գ պանիր`քերած – չեդար, գուդա կամ մեկ ալյ հալվող պանիր

Դրեք ձուկը, բուրավետ պղպեղը, դափնու տերևը և կաթը կաթսայի մեջ: Կաթի տաքանալուց հետո եփեք մարմանդ կրակի վրա մոտ 5 րոպե կամ մինչև ձուկը եփի: Քամեք ձուկը, բայց պահեք կաթը որի մեջ ձուկը եփել էր:

Այդ ընթացքում եփեք սպանախը կաթսայի մեջ ավելացնելով մի քանի գդալ ջուր, մոտ 3 րոպե:  Պատրաստեք պանրի սոուսը: Ձկան եփելուց հետո հանեք դափնու տերևը և բուրավետ պղպեղները, տրորեք ձուկը պատառաքաղով և խառնեք սպանախի և պանրի սոուսի մեջ: Կարող եք այս ամենը հարելը բլենդերում:  (8 չափաբաժին)

Հավը կաթնաշոռով

Chicken with tvorog– 50գ եփած հավի միս
– 1 ճաշի գդալ թթվասեր, մածուն կամ յոգուրտ
– 2 ճաշի գդալ կաթնաշոռ

Խառնել այս բաղադրիչները, հարել բլենդերում կամ տրորել պատառաքաղով:  (2 չափաբաժին)

Հավով աղցան

chicken salad– 25գ եփած հավի փափկամիս
– 1 տաշեղ վարունգ` կլպած և կտրատած
– 1 փոքր լոլիկ` կլեպը և կորիզները հանած և կտրատած
– 50գ ավոկադո (ցանկալի է)
– 1 ճաշի գդալ թթվասեր, մածուն կամ յոգուրտ

 

Մանր կտրատեք կամ հարեք բոլոր բաղադրիչները բլենդերում:  (1 չափաբաժին)

Հավը լոլիկի սոուսում

chicken tomato sauce

– 25գ սոխ` մանր կտրատած
– 100գ գազար` մանր կտրատած
– 1 ճաշի գդալ ձեթ
– 1 հավի դոշ (փոքր)` կտրատած
– 100գ կարտոֆիլ` կլպած և կտրատած
– 200գ լոլիկ
– 150մլ ջուր
Տապակեք սոխը և գազարը՝ մինչև փափկելը, հետո ավելացրեք հավի միսը, կարտոֆիլը և շարունակեք եփել ևս 3 րոպե: Ավելացրեք լոլիկը և ջուրը: Եռալուց հետո շարունակեք եփել մարմանդ կրակի վրա 30 րոպե կամ մինչև կարտոֆիլը փափկի: Փոքր երեխաների համար հարեք բլենդերում:  (12 չափաբաժին)

Հորթի լյարդ

beef liver

– 75գ տավարի լյարդ կամ 2 հավի լյարդ
– 120մլ ջուր
– 25գ մանր կտրատած սոխ՝սովորական կամ բուլղարական
– 25գ սունկ` մանր կտրատած
– 50գ գազար` կլպած և կտրատած
– 1 կարտոֆիլ` կլպած և կտրատած
– մի փոքր կարագ

Եփեք լյարդը սոխի, սունկի և գազարի հետ 8 րոպե: Առանձին եփեք կարտոֆիլը` մինչև փափկելն, այնուհետև տրորեք կարագի հետ: Հարեք լյարդը և բանջարեղենները բլենդերում և խառնեք կարտոֆիլի հետ:  (6 չափաբաժին)

Մակարոնը լոլիկի և դդումի սոուսի մեջ

pasta pumpkin tomato

– 100գ դդում ` կլպած և կտրատած
– 25գ մանր մակարոն՝ խոշորի դեպքում պետք կլինի հետո մանրացնել
– 10գ կարագ
– 3 միջին չափի լոլիկ` կլեպը և կորիզները հանած և կտրատած
– 4 ռեհանի տերև` մանր կտրատած
– 1 ճաշի գդալ թթվասեր

 

Շոգեխաշեք կամ եփեք դդումը եռման ջրի մեջ` մինչև փափկելը: Այդ ընթացքում եփեք մակարոնը և կտրատեք փոքր կտորների: Կաթսայի մեջ հալացրեք կարագը և տապակեք լոլիկը՝ մինչև փափկելը (մոտ 3 րոպե): Ավելացրեք ռեհանը: Հարեք ամբողջը բլենդերում և ավելացրեք թթվասերը:  (3 չափաբաժին)

Մակարոնը բանջարեղենի և պանրի սոուսով

pasta broccoli carrot cheese– 65գ գազար` կլպած և կտրատած
– 40գ բրոկկոլի
– 25գ կարագ
– 2 ճաշի գդալ ալյուր
– 175մլ կաթ
– 40գ հալվող պանիր՝ քերած – չեդար, գուդա կամ մեկ ալյ հալվող պանիր

 

Եփեք գազարը 10 րոպե, ավելացրեք բրոկկոլին և եփեք ևս 7 րոպե: Այդ ընթացքում հալացրեք կարագը, անընդհատ խառնելով (որպեսզի գնդեր չառաջանան) ավելացրեք ալյուրը, հետո կաթը և պահեք կրակի վրա՝ մինչև սոուսը պնդանա: Վերցրեք կաթսան կրակից և ավելացրեք պանիրը, խառնեք այնքան, որ հալվի: Ավելացրեք եփած բանջարեղենները պանրի սոուսին և հարեք ամբողջը բլենդերում: Մատուցեք նախօրոք եփած մակարոնի հետ:  (3 չափաբաժին)

 

Bolognese սոուս

Bolognese– 1 ճաշի գդալ ձեթ
– 1 փոքր սոխ` կտրատած
– 1 սխտոր` ճզմած
– 1/2 նեխուրի պոչ` կտրատած
– 1 միջին գազար` կլպած և քերած քերիչով
– 100գ  աղացած տավարի միս
– 3 միջին չափի լոլիկ` կլեպը և կորիզները հանած և կտրատած
– 1/2 թեյի գդալ տոմատի մածուկ
– 150 մլ ջուր
– 3 ճաշի գդալ մանր մակարոն

Տաքացրեք ձեթը և տապակեք սոխը, սխտորը, նեխուրի պոչը և գազարը մոտ 5 րոպե: Ավելացրեք միսը և տապակեք՝ մինչև միսը եփվի: Ավելացրեք կտրատած լոլիկը, տոմատը և ջուրը: Հասցրեք եռմանը և շարունակեք եփել մարմանդ կրակի վրա ևս 15 րոպե: Այդ ընթացքում եփեք մակարոնը: Հարեք սոուսը բլենդերում: Մատուցեք եփած մակարոնի հետ:  (3 չափաբաժին)

Մակարոնը պանրի սոուսի մեջ

pasta cheese– 250գ սպանախ
– 40գ մակարոն
– 15գ կարագ
– 2 ճաշի գդալ կաթ
– 2 ճաշի գդալ թթվասեր
– 40գ քերած պանիր  – չեդար, գուդա կամ մեկ ալյ հալվող պանիր

 

Թրջեք սպանախը, դրեք կաթսայի մեջ և եփեք՝ մինչև տերևների փափկելը: Եփեք մակարոնը: Հալացրեք կարագը և տապակեք սպանախը, ավելացրեք կաթը և պանիրը: Եփեք՝ մինչև պանիրը հալվի: Հարեք սպանախի սոուսը բլենդերում: Մատուցելուց առաջ խառնեք մակարոնի հետ:  (2 չափաբաժին)

 

Անիի սիրած ճաշիկը

Mariam Ghazanjyan40գ դդում 
25գ քաղցր կարտոֆիլ
30գ գազար
25գ բրոկոլի
15գ տավարի միս
Բոլոր մթերքները շոգեխաշեք 15 րոպե կամ եփեք եռացող ջրի մեջ մինչև պատրաստ լինելը: Քամեք բանջարեղենները և հարեք բլենդերում, կամ տրորեք պատառաքաղով` ավելացնելով 25մլ ջրից որտեղ բանջարեղեննեը եփել են կամ մայրական կաթից կամ կաթնախարնուրդից:
Բաղադրատոմսի հեղինակ` Մարիամ Ղազանջյան